jueves, 26 de febrero de 2015

Projecte 4t ESO "Pont llevadís amb funcionament automatitzat"

Els alumnes de 4t d'ESO han construït un pont llevadís amb funcionament automatitzat al taller de Tecnologia. La planificació i construcció del projecte ha durat dues avaluacions. 


Primerament, els alumnes van realitzar una recerca a l'Internet, per a conéixer el funcionament dels ponts llevadissos, per què s'han utilitzat al llarg del temps, els diferents materials amb què estan construïts. Al cap a la fi, els alumnes han investigat per fer un anàlisi d'aquest objecte tecnològic.

El projecte que han construït els alumnes havia de complir les condicions següents:

- Materials per a l'estructura: fusta de pi, tauler de fibres DM i aglomerat.

- Funcionament: 

  • En la posició horitzontal de la plataforma del pont, els semàfors (diodes LED) hauria estar en verd i la barrera en alt. 
  • Quan activarem l'interruptor de corredera, el pont començaria a pujar (es posa en marxa el motor). En eixe moment, la barrera baixa i s'encenen els LEDS rojos. 
  • Canviem la posició de l'interruptor de corredera i la plataforma comença a baixar, arriba a la posició horitzontal i para. 



























L'esquema del circuit elèctric que els alumnes han muntat es aquest:


Circuit elèctric del pont llevadís automatitzat amb el recorregut del corrent elèctric en dos estats del pont

Làmpada per a tauleta de nit 3r d'ESO

El projecte de 3r ESO de la segona avaluació ha consistit en la construcció d'una làmpada per a la tauleta de nit. El plantejament del problema de cara als alumnes ha sigut el següent:


  • Làmpada senzilla amb una pereta de 40 a 60 vats (W)de potència amb portalàmpades estret que s'encén quan s'acciona un interruptor situat en el cable elèctric que uneix que la làmpada a l'endoll de la paret, d'aproximadament un metre de longitud.
  • La base serà de fusta de pi massís sobre la qual es dibuixarà i serrarà amb forma d'un octògon i es realitzarà un bitsell decoratiu.
  • La tulipa serà traslúcida, amb cartolina i amb un tractament d'oli i estarà feta per pentàgons dibuixant estreles quan es reflectisca la llum de la pereta.
  • L'alumnat s'encarregarà de fer el muntatge sencer de l'endoll amb l'interruptor i el portaperetes.

    Làmpada de Daniel Tomás 3r ESO B

    Làmpada de Gergana Atanasova Petkova 3r ESO B

miércoles, 25 de febrero de 2015

Projecte de 1r ESO: EL CUB SOMA

Els alumnes de 1rESO A i B han treballat durant el primer trimestre al taller per construir el primer projecte del curs 2014-15: "El Cub Soma" un  trencaclosques geomètric, amb set peces diferents formades amb cubs que s'han d'unir per tal de crear un cub més gran. El cub fou creat pel científic, escriptor i filòsof danés Piet Hein al 1936.

Els alumnes han investigat sobre el cub soma, han aprés a dibuixar figures geomètriques en perspectiva isomètrica, ha planificat el procés de construcció, i han  interpretat els plànols per a després, al taller, construir cadascuna de les peces que formen el trencaclosques. 

El material de partida és el llistó de fusta de pi i el procés constructiu ha sigut:


  1. Medir i marcar
  2. Serrar
  3. Polir amb paper de vidre
  4. Encolar
  5. Pintar amb tèmpera
    Peces del Soma de l'alumne Luis Homei de 1rA



Cub Soma de David Aparisi de 1rB muntat